ΔΙΚΤΥΟ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
net@ece.ntua.gr

πρωτοβουλίες - παρεμβάσεις | Κινήματα: στην Ευρώπη, διεθνώς


τι είναι το ΔΙΚΤΥΟ

Το πανεπιστημιακό κίνημα κατάφερε να αποτρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και αντιστάθηκε στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Έστησε αναχώματα για ν' αποτρέψει την υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας στους νόμους της αγοράς και στις απαιτήσεις του κεφαλαίου (διαδικασία Μπολόνια, Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας). Αντιστάθηκε στη μετατροπή του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση και θα τιμωρεί όσους αντιστέκονται.

Το πανεπιστημιακό κίνημα διεκδίκησε τους όρους για δημοκρατική δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Ως πανεπιστημιακοί που συμμετείχαμε ενεργά μαζί με τους φοιτητές στο πανεπιστημιακό κίνημα -- στο κίνημα παιδείας ευρύτερα -- θεωρούμε παρακαταθήκη αυτούς τους αγώνες και τις κατακτήσεις του πανεπιστημιακού κινήματος και συνεχίζουμε τον αγώνα και μέσα στις σημερινές δυσμενέστερες συνθήκες.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, οι δυνάμεις του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, της διαπλοκής με την πολιτική εξουσία και τα διάφορα κέντρα της, αλλά και με τις πανεπιστημιακές αρχές, “κατέλαβαν” την ΠΟΣΔΕΠ.

Σήμερα, μετά την επιχείρηση “ανακατάληψης” της ΠΟΣΔΕΠ, η νέα ηγεσία της επιδιώκει συστηματικά με τις θέσεις και τις ενέργειές της να ακυρώσει τις μέχρι τώρα κατακτήσεις της ΠΟΣΔΕΠ και του πανεπιστημιακού κινήματος. Υποκαθιστά τη λειτουργία των Συλλόγων με ένα δίκτυο παραγόντων σε πανελλαδική κλίμακα για να επιβληθούν άλλες θέσεις από τις συλλογικά κατακτημένες. Η σημερινή ηγεσία επιχειρεί να αλλοιώσει τον ρόλο και τη φυσιογνωμία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών που είχε κατακτήσει ανεξαρτησία από την πολιτική - οικονομική εξουσία και από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Σήμερα επιλέγεται η σύμπραξη με τους πρυτάνεις και τη Σύνοδό τους και η συνεργασία δίχως όρους με το ΥΠΕΠΘ και τα όργανά του.

Σήμερα, μέσα στα πανεπιστήμια επιχειρείται η εφαρμογή όσων με τους αγώνες μας εμποδίσαμε τα τελευταία χρόνια. Οι αγοραίες αντιλήψεις και πρακτικές που επιβάλλονται (πρόγραμμα «Ηράκλειτος ΙΙ», υλοποίηση προγραμμάτων Δ΄ ΚΠΣ, απειλές για όσα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν «αξιολογηθούν») και η εδραίωση συνολικά του επιχειρηματικού πανεπιστημίου αντιμετωπίζουν σήμερα μόνο ατομικές σχεδόν αντιδράσεις και αντιστάσεις. Η νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ συντονίζεται και συμπράττει για τη "μεταρρύθμιση".

Σήμερα, με νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΠΘ για τα Κολέγια το επερχόμενο προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακυρώνοντας στην πράξη την ισχύ του άρθρου 16 .

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει στο θερινό τμήμα της Βουλής – για να αιφνιδιάσει την εκπαιδευτική κοινότητα κατά την πάγια πλέον τακτική επιβολής αντιλαϊκών ρυθμίσεων – νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ με το οποίο προωθεί τη γενική υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και την ιδιωτικοποίηση της έρευνας και συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σήμερα η ποινική δίωξη συναδέλφου συνδικαλιστή στο Βόλο (Τ. Πολίτη), οι πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Θ. Μπόκαρη και άλλων), οι εισαγγελείς που εφαρμόζουν με πάθος τις εντολές Σανιδά είναι μερικά μόνο συμπτώματα. Στο στόχαστρο βρίσκεται το πανεπιστημιακό άσυλο και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες. Και όπως φαίνεται διοικήσεις Ιδρυμάτων έχουν ανταποκριθεί σιωπηρά στο κάλεσμα του τοπικού εισαγγελέα (με εξαίρεση τη στάση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Η υπεράσπιση των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, της αυτοδιοίκησης του πανεπιστημίου και του ασύλου είναι αναγκαίες περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο.

Σήμερα, λοιπόν, θα κριθεί η εφαρμογή σημαντικών για τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου ρυθμίσεων της αντιμεταρρύθμισης: αξιολόγηση και πιστωτικές μονάδες, πανεπιστημιακό άσυλο και δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση και απαξίωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα.

Σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης μιας γνήσιας πανεπιστημιακής Αριστεράς. Μιας πανεπιστημιακής Αριστεράς που δεν περιορίζεται απλώς στην εκ των υστέρων έκδοση ανακοινώσεων. Μιας πανεπιστημιακής Αριστεράς που δεν εκφυλίζεται σε ουραγό και συνδιαχειριστή της επιχείρησης ανατροπής στην οποία επιδίδεται το μπλοκ της «ανακατάληψης» της ΠΟΣΔΕΠ – ακόμη και αν έχει ως κίνητρο την επιδίωξη «συγκλίσεων» ώστε να ξανακερδίσει τους πανεπιστημιακούς που στράφηκαν σε πιο συντηρητικές επιλογές στις τελευταίες αρχαιρεσίες του κλάδου. Μιας πανεπιστημιακής Αριστεράς που, αντίθετα, υπερασπίζεται τις κύριες πολιτικές επιλογές και συνδικαλιστικές πρακτικές της προηγούμενης ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ. Μιας πανεπιστημιακής Αριστεράς που αναγνωρίζει τις θέσεις του 8ου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ και τις αποφάσεις των οργάνων της τελευταίας διετίας, ως τις θέσεις που ανέδειξε ο κλάδος μέσα από δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και που υποστηρίζει ότι οι θέσεις αυτές εξακολουθούν να είναι επίκαιρες και μπορούν να εμπνεύσουν το πανεπιστημιακό κίνημα.

Μετά το κίνημα παιδείας στη χώρα μας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσονται δυναμικά κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας. Η Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας ομολογεί ότι η διαδικασία Μπολόνια δεν προχωράει ικανοποιητικά και παρατείνει κατά μια δεκαετία τον ορίζοντα διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Ταυτόχρονα η ελίτ του παγκόσμιου καπιταλισμού επιχειρεί να εξωραΐσει την επιθετική πολιτική της ασυδοσίας της αγοράς για τα θέματα του κεφαλαίου και των εμπορευμάτων.

Μέσα σ' αυτή τη συγκυρία, έχουμε απέναντί μας τις δυνάμεις εκείνες που επιμένουν αναχρονιστικά στον "εκσυγχρονισμό" και επιβάλλουν με τις "μεταρρυθμίσεις" τους κανόνες της αγοράς και τις επιταγές της στα δημόσια αγαθά της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας!

Αυτές οι διαπιστώσεις κάνουν επιτακτικότερη την ανάγκη παρέμβασης.


Για να δοθεί η δυνατότητα πληροφόρησης, έκφρασης απόψεων και συντονισμού παίρνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε τον κόμβο:

"Δίκτυο Πληροφόρησης και Συντονισμού για το Πανεπιστημιακό Κίνημα"


Σκοπός του Δικτύου είναι:

  • Η πληροφόρηση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας στη χώρα μας: αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου (“αξιολόγηση”, αυταρχισμός, ιδιωτικοποίηση δημόσιων πόρων και υπηρεσιών κ.λπ.), εφαρμογή του νέου νόμου για την έρευνα (με κλείσιμο ερευνητικών ιδρυμάτων), ρυθμίσεις για ιδιωτικά ΑΕΙ - Κολέγια (με υποβάθμιση των ελληνικών πτυχίων και ακύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων) και στις άλλες χώρες: μεγάλες ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις ("να σώσουμε την έρευνα", "να σώσουμε το πανεπιστήμιο", “ανώμαλο κύμα”, edu-factory κ.λπ.)

  • Η ανάληψη πρωτοβουλιών, για θέματα δημοκρατικών, συνδικαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων (όπως η αντίδραση στη συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου Τ. Πολίτη), και η διοργάνωση εκδηλώσεων για τα μεγάλα θέματα.

  • Η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός των πανεπιστημιακών που συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου ενάντια στη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωσή του.

  • Η συμβολή στην έκφραση και στη συλλογική δράση της πανεπιστημιακής αριστεράς και του πανεπιστημιακού κινήματος.

Εμείς, ως ενεργοί πανεπιστημιακοί, θέλουμε να ακούγεται η φωνή όσων υπερασπίζονται τις κατακτήσεις της ΠΟΣΔΕΠ και του πανεπιστημιακού κινήματος, όσων επιμένουν να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με το φοιτητικό κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης του δημόσιου πανεπιστήμιου.


κάλεσμα