ΔΙΚΤΥΟ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
universitas.net@gmail.com

ο νόμος (4009) - οι θέσεις Συλλόγων και Ακαδημαϊκών οργάνων: 1, 2


το "Δίκτυο Πανεπιστημιακών"
στο 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

(13-16/01/2011)Ως Δίκτυο Πανεπιστημιακών εξαρχής επιδιώξαμε το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ να συζητήσει και να πάρει θέση για την χωρίς προηγούμενο νεοφιλελεύθερη επίθεση, που -ενταγμένη στην πρωτοφανή επιθετική κυβερνητική πολιτική ενάντια στην κοινωνία- δέχονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και οι πανεπιστημιακοί που αποτυπώνεται στο “κείμενο διαβούλευσης” του ΥΠΔΒΜΘ. Γι’ αυτό το λόγο καταγγείλαμε την μεθόδευση της απερχόμενης διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ να μετατρέψει το Συνέδριο σε ένα άνευρο workshop, με προφανή στόχο την ουσιαστική συναίνεση στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική. Παλέψαμε να πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση, την ίδια ώρα που οι παρατάξεις της μέχρι σήμερα πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, παρατάξεις που πολιτικά πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στην Δημοκρατική Αριστερά και στη δεξιά, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γίνει η συζήτηση με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή συνέδρων, εντελώς επιφανειακή και ανώδυνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώσαμε έγκαιρα την πρότασή μας για συζήτηση και αμέσως μετά ψηφοφορία επί του “κειμένου διαβούλευσης” για να καθοριστεί η θέση της ΠΟΣΔΕΠ. Δημόσια προτείναμε το Συνέδριο να υιοθετήσει την ακόλουθη απόφαση:
1. Απορρίπτουμε στο σύνολό του το “κείμενο διαβούλευσης”.
2. Ζητάμε την άμεση απόσυρσή του.
3. Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση που προσπαθεί να διαλύσει πλήρως τον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και να εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία.
4. Δρομολογούμε κινηματικές διαδικασίες σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς των άλλων βαθμίδων, τα κοινωνικά και εργατικά κινήματα, με στόχο την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στο Πανεπιστήμιο, στην εκπαίδευση και την ελληνική κοινωνία συνολικότερα.Το προεδρείο αρνήθηκε την πρότασή μας. Ύστερα από αυτή τη μεθόδευση, δηλώσαμε ότι αρνούμαστε να συνεχίσουμε να νομιμοποιούμε μια τέτοια διαδικασία, αρνούμαστε να συμπράξουμε σε μια παρωδία συνεδρίου, την ώρα που η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο των κυβερνητικών μέτρων.Για εμάς η επίθεση αυτή θα αντιμετωπιστεί στις συνελεύσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, στο συντονισμό της δράσης τους, στην κοινή δράση με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, με τους εκπαιδευτικούς των άλλων βαθμίδων, με την κοινωνία. Την μάχη για την ανατροπή της κυβερνητικής επιθετικής πολιτικής ενάντια στο πανεπιστήμιο εμείς δηλώνουμε ότι θα την δώσουμε, τόσο μέσα από τα όργανα των Συλλόγων Διδασκόντων και της Ομοσπονδίας, όσο -και κυρίως- στους δρόμους του αγώνα.

15 Ιανουαρίου 2011


όχι στο πανεπιστήμιο του Μνημονίου και του ΟΟΣΑ


Η δικτατορία της αγοράς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ‘τρόικα’ της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ επεκτείνεται και στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ήδη τα πανεπιστήμια αισθάνονται τις συνέπειες των νέων μέτρων και του Μνημονίου. Περικοπή της πάγιας κρατικής χρηματοδότησης που ήδη δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα. Νέα ρύθμιση για τις προκηρύξεις θέσεων που απειλεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο τους διορισμούς και να μπλοκάρει επ’ αόριστον την κάλυψη κενών θέσεων και τις εξελίξεις. Περικοπή και μπλοκάρισμα των ερευνητικών κονδυλίων στο όνομα της επαναξιολόγησης μέσα από εξευτελιστικές διαδικασίες (βλ «Θαλής»), για «ανταγωνιστικά» προγράμματα που αποτελούν πλέον την μοναδική σχεδόν πηγή χρηματοδότησης. Σημαντικές μισθολογικές μειώσεις, όπως και σε όλο το δημόσιο τομέα.

2010-10-28 ΑΦΙΣΣΑ ΔΙΚΤΥΟΥ


τι είναι το ΔΙΚΤΥΟ

κάλεσμα

οι  δράσεις  του ΔΙΚΤΥΟΥ